Jdi na obsah Jdi na menu

Čas, energie, morálka

27. 10. 2011

Jistě jsi si všiml/a, že každá akce, ať už jde o čištění, krmení, soutěž, připouštění atd. nějakou chvíli trvá a ovlivňuje energii koně. Je důležité všímat si v historii koníka, kolik co přidá nebo ubere, aby tvůj koník šel vždy spát včas a spokojený.

 

Naprostý základ je uložit koně ke spánku nejpozději do 22.00 s nejméně 20% energie. Jinak se další den koník vzbudí se špatnou morálkou nebo dokonce zdravím, což nemusí dopadnout dobře.

 

 

Co energii přidává: Pasení na louce, pobyt v boxu, krmení, hlazení, pití, krmení, mrkev, tuřín.

Co energii ubírá: Lekce, tréning, vyjížďky, závody, připouštění, hra

Čas: Vše posouvá čas tvéko koně kupředu!

 Tipy!

Spaní v na louce je výhodnější, ale pozor, je možné jen do 10°C (aktuální počasí ve hře je vpravo od tvé rezervy), v 9°C a méně musí kůň spát v boxu!

Než začneš s koněm po probuzení cokoli dělat, vyhřebelcuj ho. Pokud spal v boxu, přidej i pití. Čím nižší morálka, tím vyšší úbytek energie.

Pohlazení přidá tím více energie, čím méně ji koník zrovna má, proto se vyplatí koně pohladit ve chvíli, kdy má energii kolem 20% i méně.

 

V tabulce jsou uvedeny obyvklé hodnoty, platí tedy pro zdravého koně ustájené v dobrém jezdeckém centru, s kvalitními boxy a loukami. Spotřebu energie o 10% snižuje sprcha v boxu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář